image

Park Court Shibuya The Tower

Shibuya

As this is a high-rise residential tower, located in close proximity to the Yoyogi National Gymnasium with its elegant structure and the verdant Meiji Jingu shrine surrounded by large tall trees, the design focused strongly on the Japanese aesthetic. Having an impressive form which gently widens as it rises, it is marked by the beautiful curving lines that can be seen from all angles, while also embodying the diversity of Shibuya through its colourful gradation.

Master Designer〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Master Architect
NIHON SEKKEI, INC.
Contractor
TOKYU CONSTRUCTION CO., LTD.
Client
Mitsui Fudosan Residential Co., Ltd
Location
Tokyo, Japan
Completion
2020
Size
61,491.62㎡ 39 above ground & 4 basement levels
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Close
image

Shibuya Public Hall

Shibuya

The Public Hall where people assemble and extraordinary festive events take place is designed so that the lively atmosphere of the foyer unifies with that of the Koen-dori street, through the colourful matsuri-themed glass representing a sense of exaltation. The south-west facade is designed as an 'art wall' symbolising the city of Shibuya, by framing a segment in which coloured panels are fitted, thereby highlighting the surface texture of concrete. With its theatre curtain motif, the cladding facing Yoyogi Park demonstrates its presence as a theatre.

Master Designer〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Master Architect
NIHON SEKKEI, INC.
Contractor
TOKYU CONSTRUCTION CO., LTD.
Client
Mitsui Fudosan Residential Co., Ltd
Location
Tokyo, Japan
Completion
2019
Size
9,570㎡ 6 above ground & 2 basement levels
image
image
image
image
image
image
image
Close
image

Shibuya City Office

Shibuya

With the aim of evoking an awareness of the existence of Yoyogi Park behind the city office when approaching it from Shibuya Station, the exterior walls are clad with green panels, based on the designated image of sei representing the abundant vegetation of Yoyogi Park and Meiji Jingu shrine. The green panels are also applied to the interior walls of the entrance hall, while wall greening is implemented for the lower level of the exterior. As a result the city office building reminds us of green both on its interior and exterior, while at the same time reflecting the colouring of a subdued sabi quality.

Master Designer〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Master Architect
NIHON SEKKEI, INC.
Contractor
TOKYU CONSTRUCTION CO., LTD.
Client
Mitsui Fudosan Residential Co., Ltd
Location
Tokyo, Japan
Completion
2018
Size
31,400㎡ 15 above ground & 2 basement levels
image
image
image
image
image
image
Close
image

Shibuya City Office, Public Hall and Park Court Shibuya The Tower

Shibuya

In Shibuya, re-development projects scheduled for completion by 2027 are currently in progress in various areas, among which we are engaged in the master design for the new Shibuya City Office, Public Hall, and Park Court Shibuya The Tower collectively, which are joint government and private developments now underway centered around the Koen-dori area. In order to fully understand “what the feature of Shibuya is”, we first designated four areas adjacent to the site in the east, west, south, and north and extracted each area’s unique colour palette based on its characteristics, landscape and historical context. Classifying the overwhelming green of Yoyogi Park and Meiji Jingu shrine as the image of sei (purity), the modern colour of Harajuku, Omotesando and Aoyama as iki (chic), the bustling colour of Udagawacho and Dogenzaka as matsuri (festa), and elegant and mature colour of quiet residential Shoto, Kamiyamacho and Tomigaya as sabi (subdued refinement) respectively, we focused on the fact that, while occupying the central position, the three buildings are surrounded on four sides by the colours of different elements. Coinciding with "diversity and inclusion", key to Shibuya City’s Basic Concept, these colours, specific to each area came to fruition as the concept “Full of Colour and Life”, thereby elevating themselves to the design of three buildings in unison which successfully harmonise with the surrounding environment.

Master Designer〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Master Architect
NIHON SEKKEI, INC.
Contractor
TOKYU CONSTRUCTION CO., LTD.
Client
Mitsui Fudosan Residential Co., Ltd
Location
Tokyo, Japan
Completion
2018-2020
image
image
image
Close
image

Hopkins Architects Project

Tokyo Midtown Hibiya

Hopkins Architects, Hibiya

Tokyo Midtown Hibiya is an office and commercial complex tower, benefitting from the verdant view of Hibiya Park. The design was implemented while restudying the historical context of Hibiya, the district adjacent to Ginza, Yurakucho and Marunouchi which constitute the heart of Tokyo. Inspired by the Rokumeikan Pavilion that once existed in the Hibiya district and which played a role in the civilization and enlightenment of the Meiji Period, the concept of 'dancing tower' was first conceived from an image of the balls that took place in this pavilion. Such a sweeping and gorgeous image was directly reflected in the design of the tower as an arc form. For the lower podium section facing Hibiya-dori street, the cladding design of the Sanshin Building which once stood in this location was adopted, creating a textured surface finish through the use of different shades of stone masonry. The podium that reflects the memory of the city and the curvilinear tower with its air of a new era harmonise to create an architecture symbolising the Hibiya of the 21st century. Outdoor staircase-cum-spectator seats in a circular plaza where people gather, a beautiful three-storey atrium in the entrance, and a garden terrace on the sixth floor with a magnificent view of Hibiya Park ---- open spaces are so created in which people enter and leave, while gigantic cinemas rent the fourth and fifth floors, thereby producing an environment where people can enjoy Hibiya, the cultural city long known as a Mecca of film and theatre, both indoors and outdoors.

Master Design Architect〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hopkins Architects
Principal Designer
Simon Fraser
Project Design Director
Hiroaki Hoshino
Urban Planning & Design Architect
Nikken Sekkei Ltd.
Detail Design Management
Kajima Design
Contractor
Kajima Corporation
Client
Mitsui Fudosan Co., Ltd
Location
Tokyo, Japan
Completion
2018
Size
189,000㎡ 35 above ground & 4 basement levels
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Close
image

Hopkins Architects Project

Shin Marunouchi Building

Hopkins Architects, Tokyo

The Shin-Marunouchi Building, an office and commercial complex tower, constitutes, along with the Marunouchi Building, the core of the Marunouchi Redevelopment Project launched in 1998 and completed in 2007. Standing in a prime location right in front of the Marunouchi entrance of Tokyo Station facing a street leading to the Imperial Palace, it acts as a major element of the urban landscape in the vicinity. Long established as a distinguished business district since before World War II, Marunouchi, having the headquarters of major corporations and financial institutions, is today Japan's pivotal business centre. The aim was to create a mixed-use high-rise building with the best suited functions for global business, following a thorough understanding of its historical context. The design intention was to bring vitality to the city through the placement of shops and restaurants in the lower section, which continues and merges into the bustling shopping street on the west side of the building. In the tower meanwhile, the most advanced office space is created while maintaining relationships with the adjacent Marunouchi Building. The facade consists of glazed shop windows to animate the street. Bay windows with glass fins are employed on the retail levels creating a unified exterior. The details of the facade design were realised by striking a balance between the close human-scale view and a distant view of the entire tower.

Concept Designer
Hopkins Architects
Principal Designer
Simon Fraser
Project Design Director
Hiroaki Hoshino
Master Architect
Mitsubishi Jisho Sekkei Inc.
Contractor
Takenaka Corporation
Client
Mitsubishi Estate
Location
Tokyo, Japan
Completion
2007
Size
193,685.62㎡ 38 above ground & 4 basement levels
image
image
image
image
image
image
Close
image

Mid Tower Grand

A super-high-rise residential tower project now under construction in the Tsukishima district where an old down town atmosphere still remains, despite its location within walking distance to Ginza and Nihombashi. The design of the building exterior and the communal space pursues a fantastic world view created by moonlight and shadow as its concept, as suggested by the name Tsukishima meaning, an island of the moon. Placing strong emphasis on how the top of the building looks, an elegant arc form is adopted for the roof of the penthouse making it impressive from a distance. The arc is repeated in the eave of the grand entrance, adding together with verdant trees and plants, a graceful element to the premises as a whole. Being closest to the moon, the penthouse, bringing together diverse communal facilities including a fitness gym is named "Sky Lounge", with abundant use of approximately six-metre-high glass walls. Quality materials are used for the spatial design highlighted by curving lines in concert with the arc to satisfy a mature aesthetic taste. A two-storey communal space in the entrance area where residents come and go functions as a 'buffer' where the outdoor and indoor effortlessly switch in the course of daily life immediately adjacent to the urban bustle. Focused on human-scale landscaping, the design for the lower section aims to create an attractive townscape, while being conscious of the adjoining shops and restaurants on the Tsukishima Nishinaka-dori shopping street.

Design Partner 〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Contractor & Local Architect
Taisei Corporation
Client
Mitsui Fudosan Residential Co., Ltd.
Location
Tokyo, Japan
Completion
2020(Estimated)
Size
Approximately 53,676㎡ 32 above ground & 1 basement levels
image
image
image
image
image
Close
image

Park Luxe Toranomon

A high-rise residential building located in the Toranomon area, the name of which derived from that of a gate of Edo Castle. While the entire area has seen constant and drastic changes in the midst of an extensive redevelopment, it still has a natural element such as Atago-yama Hill which is 25.7 metres above sea level. On the top of the hill, there is Atago-jinja Shrine established in the early 1600s, where people can enjoy cherry blossoms in spring and maple leaves in autumn, and water, which in former times came from a spring, gushing from a small waterfall into a pond surrounded by greenery. The building design was inspired by this spring water together with the bold and steeply tiered lines of the famous Shusse-no-ishidan (rising stone steps). The elegantly ascending curved line emphasizing the form of the tower represents the ever evolving area, while mirroring the image of the gushing spring water and the steep stone steps. A delicate expression is created by the metallic material used for the curved vertically ascending elements, which softly reflect light. The exterior of the lower section employs unique soft finish granite, while in contrast a mirror- finish surface material with a sharp impression is used for the eave, giving a feeling of glamor to the otherwise subdued appearance. The repeated streaks of light extending from the eave bring a sense of rhythm to the entrance space, while the luminous wall at the front representing the sparkle of water welcomes active city dwellers.

Master Design Architect〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Contractor & Local Architect
Kumagai Gumi Co., Ltd.
Client
Mitsui Fudosan Residential Co., Ltd.
Location
Tokyo, Japan
Completion
2019
Size
5,167㎡ 18 above ground
image
image
image
image
image
image
image
Close
image

Takeshiba District Development Project Residential Building (B-block)

A residential tower under construction in the Takeshiba district. Surrounded by the sea at Takeshiba Pier, and the vegetation of Hama-rikyu Gardens and Former Shiba-rikyu Gardens, its development is presently underway as a unit with the Business Building (A-block). In this district, Takeshiba Pier facing Tokyo Bay, which serves as a seaport is connected by a monorail (via Hamamatsucho Station) to Tokyo International Airport (known as Haneda Airport), thus providing access via both sea and air. This project aims to create a vibrant venue where people with diverse values interchange through further revitalisation of the Takeshiba district which is a gateway to the world. The design concept of the cladding is "Creative Sail" with a sail motif that fits well with this location. For the interior of the communal area where residents' trafficlines intersect, a space with varying expressions throughout the day is designed through the use of light and a sense of scale by showcasing lighting devices such as an impressive pendant luminaire suspended from the ceiling. Based on the landscape concept "Coral reef garden plaza", colourful planted zones are allocated in a curvilinear orientation for the concourse which directly connects to Takeshiba Station. The provision of benches also encourages diverse use such as for outdoor meetings, with the aim of creating a spontaneous environment as in the interior.

Master Design Architect〈Facade+Interior+Landscape Design〉
Hoshino Architects
Contractor & Local Architect
Haseko Corporation
Client
TOKYU LAND CORPOTATION & Kajima Corporation
Location
Tokyo, Japan
Completion
2020(Estimated)
Size
Approximately 19,382㎡ 18 above ground
image
image
image
image
Close
image

Hopkins Architects Project

Dubai World Trade Centre

Hopkins Architects, Dubai

This is a redevelopment of the Dubai World Trade Centre, the key venue for international conferences and trade fairs in Dubai, the economic hub of the UAE. It is a mixed-use complex consisting of five hotel/residential towers (five-star hotels and a serviced apartments), one office tower and seven other buildings (low-rise office buildings, a low-rise designer hotel and a business hotel). Placing emphasis on interior and exterior communal/public spaces such as tree-lined streets and gardens on the ground level and roof-top, the overall site is designed to create venues for people to live, work and enjoy. The development has realized a human-scale townscape of over 1,000,000 square metres. The entire area is focused on landscaping with its well-balanced allocation of streets and public spaces which revitalise the town, and harmonised design of the facades of the high-rise buildings.

Architect
Hopkins Architects
Principal Designer
Simon Fraser
Project Design Director
Hiroaki Hoshino
Location
Dubai, United Arab Emirates
Completion
2022 Expected
Size
1,040,000㎡ 50 above ground & 4 basement levels
image
image
image
image
image
image
Close
image

Hopkins Architects Project

Dubai International Finance Centre: Central Park Towers

Hopkins Architects, Dubai

Located at the end of the Dubai International Finance Centre site, this complex, comprising offices, residences, spas and retailers, marks the final touch to the key axis which connects the Emirates Towers and World Trade Centre. The twin tower project, designed to strike a balance with the twin towers of Emirates Towers, creates a unique presence despite its reduced scale. In the form of a tristar, each tower is divided into three wings presenting a rich iconic expression as a new landmark for the neo-futuristic city ---- Dubai. These two towers comprising the Office Tower and the Residential Tower are united by means of the podium, and house commercial and resort facilities, while connecting to the shopping areas of the Dubai International Finance Centre by a bridge.

Architect
Hopkins Architects
Principal Designer
Simon Fraser
Project Design Director
Hiroaki Hoshino
Location
Dubai, United Arab Emirates
Size
380,000㎡ 60 above ground & 4 basement levels
image
image
image
image
image
Close
image

Hopkins Architects Project

Dubai International Finance Centre: Gate Village

Hopkins Architects, Dubai

Adjacent to the Gate Building located in the heart of Dubai, this is a mixed-use complex consisting of ten buildings raised on a podium. A new urban community has emerged on this podium level with various types of shops and restaurants, while the upper floors of the buildings consist of offices, residences and hotels with penthouses on the top two floors. Learning from the tradition of Arab villages, many shaded areas are created on the streets of the podium by adjusting the height and volume of the buildings in pursuit of outdoor comfort in the severe climate of this region. Having streets of varied width and length together with plazas encountered at times, the narrative-rich townscape creates a vivid atmosphere. Canopies over shops give a human scale to this urban space. All ten buildings use stone for their facades to which different surface finishes and textures are applied in harmony with their orientation. Deeply set windows are designed to block strong daylight and an additional element, inspired by the mashrabiya screen, the traditional sunshield method common to the area, is introduced to create shade. Some staircase towers moderately segment the entire complex, resulting in a unified group of buildings, while giving each of them individuality. The staircases enclosed by thick concrete walls provide good insulation, thereby maintaining a comfortable interior environment.

Architect
Hopkins Architects
Principal Designer
Simon Fraser
Project Design Director
Hiroaki Hoshino
Location
Dubai, United Arab Emirates
Completion
2008
Size
240,000㎡ 10 above ground & 4 basement levels
image
image
image
image
image
image
image
image
Close
image
Close